Algemeen

Ondernemersavond: afscheid en nieuw begin

By 29 juni 2022 No Comments

Oud-voorzitter Jac Haagen opende de avond; na ruim 20 jaar nam hij afscheid van StOB en droeg hij het stokje over aan de nieuwe voorzitter Dennis Steegman. Er werd ook afscheid genomen van Rob Overdiek, hij was jarenlang actief, onder andere als bestuurslid, penningmeester en secretaris. Bas Verhoeven was 7 jaar bestuurslid als voorzitter van de werkgroep Midzomernachtfair. Frans Laurijssen vervulde vele jaren de taak van voorzitter van de werkgroep Baarle Verlicht en later ook Animatie en Midzomernachtfair.

De kersverse voorzitter Dennis Steegman stelde zich kort voor: 48 jaar oud, woont sinds 2009 in Baarle-Hertog, getrouwd met Mirian Verheijen, een dochter. Zelf is hij directeur, samen met zijn broer van het bedrijf Nestinox gevestigd in Best, handelend in rvs bevestigingsmaterialen. Oprichter van Tafelronde 195 Taxandria, mede oprichter van HC Baarle, voorzitter van Brownies & Downies en mede organisator van de Truckrun in Baarle.

Ondernemersfonds
Herman Hoekstra van CLOK uit Enkhuizen gaf een presentatie over de vorming van een Ondernemersfonds naar Leids model. In zijn gemeente zijn bindende afspraken gemaakt over een reeks van zaken. Bijdragen uit het fonds worden toegekend onafhankelijk van de gemeente en er worden afspraken gemaakt over het verschil tussen private (Ondernemersfonds) en publieke (gemeentelijke) zaken. Het Ondernemersfonds is er voor extra’s en niet voor de algemene publieke zaken van  gemeentelijke aard. Een Ondernemersfonds is een instrument dat het mogelijk maakt om als bedrijven (en instellingen, scholen, musea) gezamenlijk te investeren in de lokale samenleving en economie. De ondernemers bepalen zelf welke activiteiten er worden ontwikkeld en hoeveel zij voor zo’n activiteit bereid zijn te betalen.  De verplichte contributie die door de gemeente wordt geïnd door middel van een extra heffing op de OZB zorgt ervoor dat alle ondernemers mee betalen aan het fonds. Dit zorgt ook voor een breed draagvlak.

Belangrijkste vraag op de ondernemersavond was en bleef: hoe passen de Belgische ondernemers in dit plaatje?

Infographic
Waar blijven de centjes? Waaraan is uw geld besteed het voorbije jaar? Op die vraag gaf penningmeester Karen Schreppers (VKP) antwoord. In een overzichtelijke Infographic werden inkomsten en uitgaven voor 2021 in beeld gebracht.

MasterMilo
Na de pauze vertelde Baarles ondernemer Emiel Luijben zijn successtory. Hij verdient een leuke boterham met videoproducties over techniek, hij bouwt en test bijzondere voertuigen, beantwoordt daarmee brandende of vreemde vragen (hoe hard kun je achteruit rijden of wat gebeurt er als je met een automaat op een snelheid van 100 km/u in zijn achteruit schakelt?). Op Youtube heeft zijn eigen kanaal ruim 600.000 abonnees en worden zijn filmpjes miljoenen keren bekeken. Uit advertenties op Youtube heeft hij zijn inkomsten; hij werkt samen met bedrijven in de techniek en vindt vooral het promoten van technische beroepen bij jongeren een van zijn taken.