Baarle in de kijker

WERKGROEP BINNEN DE StOB

schaduw-op-groen

 

Ondernemersvereniging Baarle (StOB) zet samen met Gemeentes Baarle-Hertog en Nassau Baarle in de Kijker

Beide gemeentes en een vertegenwoordiging van de Stichting Ondernemend Baarle (StOB) werken samen aan een marketingprogramma om het van oudsher attractieve en unieke enclavedorp voor inwoners en bezoekers weer onder de aandacht te brengen.

Speciaal project Baarle in de Kijker

Baarle is een uniek dorp. Stukjes België (Baarle-Hertog) liggen in Nederland (Baarle-Nassau) en andersom. En soms liggen in deze enclaves weer stukjes Nederlands of Belgisch grondgebied. De enclaves maken het dorp bijzonder, uniek zelfs. Dit heeft geleid tot mooie verhalen, bezienswaardigheden en het dorpje trekt hierdoor veel aandacht. Zeker ook in de huidige corona periode. De regels tussen Nederland en België zijn niet helemaal gelijk. En zijn dus ook niet gelijk in één dorp, want dat is Baarle. Dit zorgde voor bijzondere situaties. Diverse keren waren er journalisten en filmploegen in het dorp te zien om vast te leggen hoe de bewoners omgaan met bijvoorbeeld de sluitingen van zaken, de avondklok en de mondkapjesplicht.

 

Het zijn bizarre tijden waarin het unieke van het dorp Baarle vaak onderwerp van gesprek is. Door de telkens veranderende regels en maatregelen is er veel verwarring bij de inwoners van Baarle, en ook voor bezoekers is het onduidelijk. Dit kwam het dorp niet ten goede. Daarom heeft een kleine vertegenwoordiging van het StOB een plan opgesteld om Baarle weer in de kijker te zetten. Dit promotieplan wordt gesteund door de gemeente Nassau en Hertog. Beide gemeentes hebben samen met de ondernemers voor 2021 een bedrag van in totaal €40.000 vrijgemaakt voor een speciaal project genaamd Baarle in de Kijker.

Drie fasen

Het marketingplan bestaat uit 3 fasen die parallel lopen met de te verwachte ontwikkeling van het Covid-19 virus en de bijbehorende maatregelen:

  • Fase 1: dit is de fase waarin we nu, begin februari 2021, al een tijd verkeren. Er kan en mag bijna niets, veel zaken zijn gesloten en het is niet verantwoord samen te komen. Deze fase richt zich voornamelijk op de inwoner van de gemeente Baarle en het laten zien hoe mooi Baarle en haar omgeving zijn. Dit zal gedaan worden via een zogenaamd fotoproject ‘Baol op z’n schônst’ in sociale en lokale media. Meer informatie volgt snel en houd, als bewoner van de gemeente Baarle, ook zeker uw brievenbus in de gaten!
  • Fase 2: in deze fase komen we geleidelijk aan uit de lockdown en zijn er wat meer mogelijkheden. In deze fase wordt de regionale bezoeker ook weer aangesproken. Baarle heeft prachtige wandel- en fietsroutes en wellicht is het in deze fase weer mogelijk een ijsje te eten of op een terrasje te zitten. De promotie geschiedt wederom via sociale media, nu aangevuld met uitingen in de regionale pers.
  • De laatste fase, fase 3, is het tijdperk waar we naar toe willen. We zijn coronavrij. Zo goed als alles kan en mag weer. Evenementen mogen weer georganiseerd worden en vakanties zijn weer mogelijk. Mensen kunnen weer actief opgeroepen worden om naar Baarle te komen en dat zal in deze fase dan ook zeker gebeuren. Dit kan landelijk en via televisie, maar ook weer internationaal. Zodat het dorp weer bezocht wordt door alle denkbare nationaliteiten, zoals het gewend was.
    Bij alle uitingen en acties wordt dus rekening gehouden met de dan heersende regelgeving. Wetende dat deze behoorlijk kan verschillen tussen beide landen. In principe wordt er uitgegaan van de strengste regels en daarbinnen wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Doel

Het doel is perspectief te bieden en positief in de picture te blijven. Ervoor te zorgen dat Baarle en de lokale horeca, detailhandel en het (verblijfs)toerisme niet vergeten wordt. Het project zal heel 2021 blijven lopen. Het zijn bijzonder moeilijke tijden voor velen. Met dit project wordt flink geïnvesteerd in het Enclavedorp, zodat 2021 hopelijk beter eindigt dan 2020.

In de komende weken gaat u de eerste uitingen zien welke nu veelal digitaal zullen worden ingezet en verspreid. Houdt u dus vooral de social media kanalen zoals de Facebook en Instagram pagina’s Visit Baarle en de website www.baarleindekijker.com goed in de gaten.

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Theo Baart

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Paula Oomen

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Frans de Bont

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Marjon de Hoon-Veelenturf

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Edwin Vermetten

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Wim Vervoort

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Dennis Steegman

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Bakker Ronald Adams

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Muziekvereniging St. Remi

EEN WEEK DOOR DE OGEN VAN…

Willem van Gool