Algemeen

Vernieuwing Kaarsenmuseum Baarle

Kaarsenmuseum in Baarle blijft vernieuwen
Feestelijke opening
U wordt uitgenodigd de vernieuwingen van het Kaarsenmuseum in Baarle te bekijken op zaterdag 22 april a.s. bij de feestelijke opening om 14.00 uur door zowel de burgemeester van Baarle-Hertog alsook van Baarle-Nassau. Waarmee de unieke enclave-situatie van Baarle een extra accent krijgt.

Herinrichting
Het museum, met een werkelijk prachtige collectie kunstwerken van de kunstenaar Frits Spies, biedt steeds meer mogelijkheden tot beleving en interactie. Bestuur en medewerkers kijken terug op een enorme vernieuwingsoperatie. Alle objecten zijn uit de vitrines gehaald door een bedrijf dat is gespecialiseerd in kunstverhuizing. Alles is geschilderd met speciale verf die de bijenwas niet aantast, alle objecten zijn afgedekt met stof en vervolgens teruggezet met speciaal daarvoor gemaakte ondersteuning.

Het is een wonder dat deze hele operatie tot stand is gekomen zonder enige beschadiging van de waardevolle kunstobjecten in bijenwas.

Alles bij deze vernieuwing is in de kleuren wit en zwart gehouden, waardoor de belichting optimaal is en de grote objecten in grote vitrines nog veel beter tot hun recht komen.

Digitalisering
De plannen voor digitalisering zijn eveneens al ver klaar. De kunstobjecten zijn gescand door een hierin gespecialiseerd bedrijf en zijn op tablets van dichtbij te bekijken. Ook worden deze scans met touchscreen geprojecteerd op de nu vrijgekomen achterwand.
Gebleven is de videopresentatie van filmmateriaal uit de jaren zeventig over Frits Spies. Zijn kunstenaarschap en bevlogenheid voor zijn werk krijgen hierin gestalte.
Deze video, waarin goed te zien is wat een unieke persoon de maker van deze kunstobjecten in bijenwas eigenlijk was, wordt dagelijks doorlopend in het museum getoond.

Praktisch:
Kaarsenmuseum
Kerkplein 2
2387 Baarle-Hertog
Websites: www.kaarsenmuseum.be en www.kaarsenmuseum.nl

Officiële opening: zaterdag 22 april a.s. om 14.00 uur

Het museum is geopend t/m 30 september:
dinsdag t/m zondag: 12.00 tot 16.00 uur